Sunday, November 6, 2011

Vaba tarkvara kui oluline eeldus


Tunnistan ausalt üles, olen Microsoft Windowsi kasutaja. See operatsioonisüsteem on saanud tänapäeval sisuliselt mittevaba tarkvara sünonüümiks, peaaegu et kurjuse kehastuseks. Seepärast on mõneti irooniline, et see aken, millest ma sealt maailma netiavarustesse piilun, on täiesti vaba tarkvara. Tema nimi on Firefox, Mozilla Firefox.  Ei, ta ei ole Briti salaluure MI6 teenistuses, tema teenib kogu maailma internetikasutajaid. Vabalt ja avatult.  Wikipedia andmeil oli oktoobris 2011 Firefoxi kasutajaskond kõikide brauserite seast ca 26%. Nagu juba öeldud, mina nende hulgas, Wikipedia mind eraldi nimeliselt küll kirja ei olnud pannud :)


Mozilla Firefoxi nimi ise tundus alguses veidike naljakas ühele tõsisele tarkvarale, samas võibolla ei peagi kõik nii ülemäära tõsine olema. Igatahes Mozilla enda logolt vastu vaatav veidi turris karva kuid see eest sõbraliku naeratusega saurus loob mõnusalt muheda olemise ja rebase süleluses maakera tundub hoolega hoitud.

Kui brauseri funktsionaalsusest rääkida, siis kindlasti meeldib mulle tema konfigureeritavus - urli reale "about:config" trükkides saab muuta kõike ja natuke veel lisaks. Ja mis on iseloomulik vabale tarkvarale, vabatahtlike (ja ka kommertsettevõtete) arendajate kogukond on loonud väga palju lisasid kõikmõeldavatest valdkondadest, mida on brauserile väga lihtne ja mõnus juurde installeerida.

Probleemsetest kohtadest mainiks ID kaardi tuge, ühe Windowsi konfigruatsioniga see töötab, teisega paraku mitte. Aga siin ei saa etteheiteid teha Mozilla kogukonna arendajatele ja ka Eesti ID kaardi arendajatele. Nemad sõltuvad enamasti alumiste (st. Windowsi) kihtide pakutavatest teekidest.

Kokkuvõteks võin öelda, et olen üldiselt Mozilla Fizefoxiga täiesti rahul; hea, et vähemalt mõningad asjad on tänapäeval veel vabatarkvarana kättesaadavad.

No comments: