Sunday, November 20, 2011

Tarkvara- ja sisulitsentsid


Selle nädala ülesandena kirjeldan oma blogis üht vaba litsentsi lähemalt. Selleks valisin GNU GPL ehk GNU General Public License ehk GNU Üldine Avalik Litsents on litsents vaba tarkvara jaoks. GPL on üks populaarsemaid litsense, mis oli kirjutatud Righard Stallmani poolt. See baseerub sarnastel litsensidel, mis kasutati varasemate GNU Emacs, GDB ja GCC versioonide jaoks, GPL unifitseerib ja üldistab neid. GNU GPL on ka avatud lähtekoodiga litsents.

GPL-i eesmärk on kasutaja vabadust kaitsta, mitte seda piirata. GNU GPL eesmärk on anda kasutajale õigused kopeerida, modifitseerida ja levitada programme, mis on tavaliselt keelatud autoriõiguse seadusega. Lisaks ka kõik tuletatud programmide omanikud saavad samad õigused. Täpsemalt GPL annab selliseid õiguseid: vabadus programmi käivitada ükskõik mis eesmärgil; vabadus uurida, kuidas programm töötab (selle eelduseks on koodi saadavus); koodi koopiate levitamise vabadus; vabadus programmi arendada. Kuigi on ka üks kohustus: jagada teistega muudetud versioonidega.

Kasutaja vabaduse kaitsmise tagamiseks on mõeldud copyleft. See ongi see pärimise õiguse printsiip, mida mõtles välja Righard Stallman.

Kui rääkida sellest, kes kasutab seda litsentsi, siis saab mainida, et näiteks, Joomla, Drupal ja Wordpress on tehtud nii, et te oleksite sunnitud GPL litsentsi. Kuigi tegelikult seda litsentsi kasutab vähemalt pool vabadest tarkvaradest.

No comments: