Saturday, October 1, 2011

Sotsiaalne võrgustik


orkut.com

Identiteet –  Kasutajal on võimalus täita profiili info oma tegelike andmetega, valik on väga lai, alates eesnimest kuni silmade värvini ning laste arvuni. Profiili info jagatakse kolme kategooriasse: seltskondlik, tööalane ning isiklik. Esimeses saab ära märkida huumorimeele, info laste kohta ning suhtumise alkoholi ja tubakasse jne. Kategoorias "tööalane" kajastatakse infot hariduse ja töökoha kohta ning viimases kategoorias võib leida sellised parameetrid nagu pikkus, laius, kõrgus ja juuste värv :)
Kohalolek –  kasutajal on võimalik tuvastada, kas tema sõber on võrgus ja kättesaadav või mitte. Kuid seda saab ka vastaavate seadetega maha keerata.
Suhted – Orkut ei ole otseselt mõeldud uute suhete või tutvuste loomiseks, pigem on see keskkond, mis võimaldab tuua kõik sõbrad, tuttavad ja sugulased ühtsesse sotsiaalvõrgustikku. Kasutaja saab oma sõbrad grupeerida vastavatesse gruppidesse ning hallata neid.
Vestlused – uue Orkut-i versiooniga kaotati ära nö. kohalikud postkastid. Nüüd asendavad seda funktsionaalsust Scrapid ehk sissekanded. Kui tekib soov saata sõbrali teade, siis tuleks sissekandes määrata, et tegu on privaatse teatega, vastasel juhul postitatakse teade kasutaja profiili alla ning see on kõigile nähtav.
Kuna Orkut kasutab Google autentimise süsteemi siis on suhtlemiseks võimalik kasutada ka Google toodet nimega Google Talk.
Rühmad – võimalus luua rühmi või nö. kommuune on samuti olemas. Rühma looja saab valida, kas tegu on avaliku või privaatse grupiga. Esimesel juhul saavad liituda mistahes kasutajad, teisel juhul peab aga kommuuni moderaator kasutaja sisseastumist aktsepteerima.
Reputatsioon –  kasutaja reputatsiooniks võib pidada tema profiilil olevat indikaatorit, kus on ära toodud järgmised kriteeriumid: usaldusväärne, lahe, seksikas. Indikaatori näit sõltub sellest, millise hinnangu annavad sulle sinu sõbrad. Samuti on igaühel võimalus oma sõbrale kirjutada iseloomustus, mis kuvatakse tema profiilil.
Jagamine - Orkut võimaldab jagada pilte, videosid ning anda teada, millest sa hetkel mõtled (staatus :)

No comments: